Lezing Vreemdelingenbeleid

DSC 0234Woensdag 23 oktober, na de wekelijkse Ichthusmaaltijd, stroomde de zaal van de Nieuwe Kerk vol met Ichthianen. Er werden ook enkele ‘vreemdelingen’ gesignaleerd. Gelukkig waren deze ‘vreemdelingen’ van harte welkom bij de open lezing over het vreemdelingenbeleid. De sprekers van deze avond, Sander Terphuis, Sander van Waveren en Bouchra Dibi maakten duidelijk dat het verwelkomen van vluchtelingen in Nederland vaak niet zo gemakkelijk gaat. Lees verder voor een korte impressie!


Sander Terphuis, die zelf uit Iran naar Nederland vluchtte en hier ministeriemedewerker is geworden, schetste voor ons het huidige asielbeleid. Hij maakte het verschil duidelijk tussen asielzoekers en illegalen. Asielzoekers zijn mensen die op grond van politieke, economische of humanitaire redenen asiel aanvragen. Zij doorlopen vervolgens de asielprocedure, waarin besloten wordt of hun asielaanvraag ingewilligd wordt of niet. Wanneer de asielaanvraag wordt afgewezen, wordt de asielzoeker illegaal. Ook mensen die via een ander Europees land Nederland binnenkomen, zijn illegaal.

Terphuis noemde als voornaamste probleem dat de procedure voor asielaanvraag vaak erg lang duurt, soms wel tien tot veertien jaar. Daardoor raken mensen ingeburgerd in Nederland en vervreemden ze van hun land van herkomst, waardoor het voor hen lastig is om daarheen terug te keren wanneer ze niet in Nederland mogen blijven. Terphuis pleitte voor een streng en rechtvaardig asielbeleid, maar benadrukte dat het asielbeleid vooral humaan moet zijn.

De tweede spreker, Sander van Waveren van het CDA in Utrecht, gaf het belang aan van een goede en snelle uitvoering van de asielprocedure. De overheid moet zich aan de regels van het asielbeleid houden. Mensen die buiten deze regels vallen en dus illegaal zijn, moeten opgevangen worden door de samenleving. 

Bouchra Dibi, raadslid van de PVDA in Utrecht en werkzaam in de Tweede Kamer, vertelde dat er in Utrecht al enkele jaren opvang is voor asielzoekers. Mensen die afgewezen zijn in de asielprocedure kunnen terecht in de noodopvang. Hier worden ze ondersteund en begeleid bij het opnieuw opstarten van het juridische traject. Uiteindelijk krijgt zeventig procent van deze mensen alsnog een verblijfsvergunning. Dibi riep ons op om ons te verdiepen in de achtergrond van vluchtelingen, door eens mee te lopen in het opvanghuis. Ze wees erop dat het onze plicht is om mensen te helpen die niets hebben.

Na de lezing volgde een discussie, waarin de mensen uit de zaal vragen konden stellen aan de sprekers en er van gedachten gewisseld werd over verschillende stellingen. We kunnen terugkijken op een interessante avond, waarin duidelijk werd dat het niet eenvoudig is om de balans te bewaren tussen het handhaven van een streng en rechtvaardig asielbeleid en het in acht nemen van humaniteit. Zolang er vluchtelingen Nederland binnenkomen, zal het asielbeleid een onderwerp zijn waarop gereflecteerd moet worden en waarover gediscussieerd moet worden.

Namens onze reporter Esther van de Panne

DSC 0280DSC 0247

Nieuws

 • September: Gaan met die banaan!

  Onder het jaarthema 'gaan met die banaan!' is Ichthus in de maand september weer van start gegaan.

  Deze maand vond de introductieweek plaats, met als thema 'alle kleuren van de regenboog'. In deze week konden potentiële leden de sfeer proeven bij Ichthus. Met onder andere de Tour de Hap, de vissenvoeravond en het feest konden de groentjes kennismaken...

 • Ben je geinteresseerd in Ichthus?

  Beste toekomstig lid,

  Leuk dat je een kijkje neemt op de Ichthus site! Hier vindt je alle informatie over wie wij zijn en wat wij doen. Nu is dit natuurlijk heel leerzaam, maar wil je niet meemaken hoe Ichthus is? Dat kan!

  Van 10-14 September organiseert Ichthus een introweek waar jij je helemaal kan onderdompelen in het mooie Ichthus. Elke avond is...

 • Juni: Een tijd van komen en een tijd van gaan

  De maand Juni was een zeer drukke periode voor Ichthus. Elke woensdag was er wel een activiteit of een borrel, de laatste kringavonden werden gehouden en het toenmalige f.t. en h.t. bestuur maakte zich op voor de bestuurswissel tijdens de laatste Bijzondere Leden Vergadering. 

  Als eerste op de planning stond een Borreldebat avond over orgaandonatie. Na...

 • Open Avond

  Aanstaande woensdag is de open avond van Ichthus! Kom gezellig langs in de Nieuwe Kerk vanaf 18:00. Als je niet heel de avond kunt mag je natuurlijk ook later op de avond komen. Deze avond zal in het teken staan van kennis maken met de vereniging, met de mensen en natuurlijk een hoop gezelligheid! Dus ben je net geslaagd voor je examen, ga je beginnen aan een...

 • Mei: studie, gebed en feest!

  De maand mei begon met de jaarlijkse Studietrajecten. Verspreid over twee avonden gaven (oud-)Ichthianen een masterclass op het gebied van hun expertise, uiteenlopend van Kunstmatige Intelligentie tot Anatomie.

  Op 16 mei was het tijd voor de 80e Algemene Ledenvergadering van Ichthus Utrecht, en tevens de derde en laatste van het jaar. Tijdens deze...

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­