Lezing Geloofstwijfel

logo-Twijfelperiode

Woensdagavond 22 januari was Wim Rietkerk aanwezig bij Ichthus om te spreken over het thema ‘Geloofstwijfel’. Het was een leerzame avond waarin we ontdekten dat twijfel niet negatief hoeft te zijn, maar ons de kans kan geven te groeien in het geloof.


Wim Rietkerk heeft verschillende boeken geschreven, onder andere over geloofstwijfel. In het dagelijks leven werkt hij voor Stichting l’Abri, een organisatie waar mensen terechtkunnen met hun basisvragen over het leven en het geloof. l’Abri houdt regelmatig lezingen en filmavonden, en verder biedt zij de mogelijkheid een tijd in een woongroep te leven.

Rietkerk stelde dat twijfel niet altijd negatief hoeft te zijn. Creatieve twijfel, waarbij je je afvraagt of iets betrouwbaar is, kan een instrument zijn om de waarheid te ontdekken. Het kan je uitdagen om vanzelfsprekende dingen opnieuw te bekijken en tot nieuwe inzichten te komen. Existentiële twijfel is van een andere aard. Hieronder vallen vragen rondom het bestaan van God en de waarheid van het geloof. Deze twijfel raakt je hart en kan je uit balans brengen.

citaat1

Hoe kun je met deze existentiële geloofstwijfel omgaan? Rietkerk maakte een onderscheid tussen verschillende soorten twijfel. Je kunt nagaan met welk soort twijfel je te maken hebt: verstandstwijfel, wilstwijfel of gevoelstwijfel. Verstandstwijfel heeft te maken met de voorstelling die je van God hebt: heb je een eenzijdig beeld van God, dan kun je te maken krijgen met twijfel wanneer God niet aan jouw verwachtingen voldoet. Wilstwijfel is twijfel die veroorzaakt wordt doordat je niet de juiste keuzes maakt, en deze keuzes onbesproken laat. Rietkerk citeert Pascal: “zeg niet twijfelaar, zeg liever koppige”. Bij deze vorm van twijfel helpt het niet met allerlei argumenten te komen: er is een verandering nodig in de wil. Gevoelstwijfel heeft te maken met het onvermogen om je vertrouwen op God te stellen. Door persoonlijke ervaringen kun je bang zijn teleurgesteld te worden. Geloof en vertrouwen moeten groeien. Geloof is een vaardigheid: het is geen kwestie van ‘je hebt het of je hebt het niet’, maar je leert het door actief je vertrouwen te stellen op God. Je kunt je geloof onderhouden door goede inhoud tot je te nemen en er samen met anderen tijd in te steken. 

Tijdens het tweede gedeelte van de avond was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de spreker. citaat2 Deze gelegenheid lieten veel hoorders niet aan zich voorbijgaan, en er ontstonden interessante discussies over het onderwerp. Ook tijdens de borrel was er genoeg om over door te praten. De lezing was een goede aansporing om samen op zoek te gaan, en open naar elkaar te zijn over de twijfels waarmee iedereen wel eens te maken heeft.

Van onze correspondent Esther van de Panne

Nieuws

 • September: Gaan met die banaan!

  Onder het jaarthema 'gaan met die banaan!' is Ichthus in de maand september weer van start gegaan.

  Deze maand vond de introductieweek plaats, met als thema 'alle kleuren van de regenboog'. In deze week konden potentiële leden de sfeer proeven bij Ichthus. Met onder andere de Tour de Hap, de vissenvoeravond en het feest konden de groentjes kennismaken...

 • Ben je geinteresseerd in Ichthus?

  Beste toekomstig lid,

  Leuk dat je een kijkje neemt op de Ichthus site! Hier vindt je alle informatie over wie wij zijn en wat wij doen. Nu is dit natuurlijk heel leerzaam, maar wil je niet meemaken hoe Ichthus is? Dat kan!

  Van 10-14 September organiseert Ichthus een introweek waar jij je helemaal kan onderdompelen in het mooie Ichthus. Elke avond is...

 • Juni: Een tijd van komen en een tijd van gaan

  De maand Juni was een zeer drukke periode voor Ichthus. Elke woensdag was er wel een activiteit of een borrel, de laatste kringavonden werden gehouden en het toenmalige f.t. en h.t. bestuur maakte zich op voor de bestuurswissel tijdens de laatste Bijzondere Leden Vergadering. 

  Als eerste op de planning stond een Borreldebat avond over orgaandonatie. Na...

 • Open Avond

  Aanstaande woensdag is de open avond van Ichthus! Kom gezellig langs in de Nieuwe Kerk vanaf 18:00. Als je niet heel de avond kunt mag je natuurlijk ook later op de avond komen. Deze avond zal in het teken staan van kennis maken met de vereniging, met de mensen en natuurlijk een hoop gezelligheid! Dus ben je net geslaagd voor je examen, ga je beginnen aan een...

 • Mei: studie, gebed en feest!

  De maand mei begon met de jaarlijkse Studietrajecten. Verspreid over twee avonden gaven (oud-)Ichthianen een masterclass op het gebied van hun expertise, uiteenlopend van Kunstmatige Intelligentie tot Anatomie.

  Op 16 mei was het tijd voor de 80e Algemene Ledenvergadering van Ichthus Utrecht, en tevens de derde en laatste van het jaar. Tijdens deze...

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­