Lezing Geloofstwijfel

logo-Twijfelperiode

Woensdagavond 22 januari was Wim Rietkerk aanwezig bij Ichthus om te spreken over het thema ‘Geloofstwijfel’. Het was een leerzame avond waarin we ontdekten dat twijfel niet negatief hoeft te zijn, maar ons de kans kan geven te groeien in het geloof.


Wim Rietkerk heeft verschillende boeken geschreven, onder andere over geloofstwijfel. In het dagelijks leven werkt hij voor Stichting l’Abri, een organisatie waar mensen terechtkunnen met hun basisvragen over het leven en het geloof. l’Abri houdt regelmatig lezingen en filmavonden, en verder biedt zij de mogelijkheid een tijd in een woongroep te leven.

Rietkerk stelde dat twijfel niet altijd negatief hoeft te zijn. Creatieve twijfel, waarbij je je afvraagt of iets betrouwbaar is, kan een instrument zijn om de waarheid te ontdekken. Het kan je uitdagen om vanzelfsprekende dingen opnieuw te bekijken en tot nieuwe inzichten te komen. Existentiële twijfel is van een andere aard. Hieronder vallen vragen rondom het bestaan van God en de waarheid van het geloof. Deze twijfel raakt je hart en kan je uit balans brengen.

citaat1

Hoe kun je met deze existentiële geloofstwijfel omgaan? Rietkerk maakte een onderscheid tussen verschillende soorten twijfel. Je kunt nagaan met welk soort twijfel je te maken hebt: verstandstwijfel, wilstwijfel of gevoelstwijfel. Verstandstwijfel heeft te maken met de voorstelling die je van God hebt: heb je een eenzijdig beeld van God, dan kun je te maken krijgen met twijfel wanneer God niet aan jouw verwachtingen voldoet. Wilstwijfel is twijfel die veroorzaakt wordt doordat je niet de juiste keuzes maakt, en deze keuzes onbesproken laat. Rietkerk citeert Pascal: “zeg niet twijfelaar, zeg liever koppige”. Bij deze vorm van twijfel helpt het niet met allerlei argumenten te komen: er is een verandering nodig in de wil. Gevoelstwijfel heeft te maken met het onvermogen om je vertrouwen op God te stellen. Door persoonlijke ervaringen kun je bang zijn teleurgesteld te worden. Geloof en vertrouwen moeten groeien. Geloof is een vaardigheid: het is geen kwestie van ‘je hebt het of je hebt het niet’, maar je leert het door actief je vertrouwen te stellen op God. Je kunt je geloof onderhouden door goede inhoud tot je te nemen en er samen met anderen tijd in te steken. 

Tijdens het tweede gedeelte van de avond was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de spreker. citaat2 Deze gelegenheid lieten veel hoorders niet aan zich voorbijgaan, en er ontstonden interessante discussies over het onderwerp. Ook tijdens de borrel was er genoeg om over door te praten. De lezing was een goede aansporing om samen op zoek te gaan, en open naar elkaar te zijn over de twijfels waarmee iedereen wel eens te maken heeft.

Van onze correspondent Esther van de Panne

Nieuws

 • September: Een vliegende start!

  Ja, daar staan we dan. Aan het begin van een jaar dat je mee moet maken. Het 12e lustrumjaar waarin het zestigjarig bestaan van onze vereniging uitbundig gevierd zal worden onder het thema ‘Living the dream’. Het jaar is grootst begonnen met tal van activiteiten, waar menig Ichthiaan zich heeft kunnen amuseren.  

 • Verdieping en ontspanning

  In april hebben we ook weer veel gedaan, van gezellige verenigingsavonden tot het opzoeken van verdieping. Tijd om even terug te kijken naar deze maand bij Ichthus!

  Deze maand vonden er onder andere activiteiten plaats die in het teken stonden van het delen van het geloof. Er werd een missieavond gehouden om samen...

 • Een extern gerichte maand

  Naast de wekelijkse maaltijden op woensdagavond en de kringavonden hebben er ook weer veel andere activiteiten bij Ichthus plaatsgevonden. Zo was er een thema-avond over geloofsgroei en werden er studietrajecten gehouden, waarbij er een aantal ichthianen aan andere ichthianen iets over een studiegerelateerd onderwerp vertelden. Wat erg leuk en leerzaam...

 • Ichthus Utrecht is jarig!

  De maand februari is altijd een bijzondere maand voor Ichthus Utrecht, want in deze maand is de vereniging jarig! Maar er zijn ook nog veel andere leuke en belangrijke dingen bij Ichthus gebeurd.

  Op 6 februari organiseerde Ichthus een oudermaaltijd, waarbij alle leden hun ouders konden meenemen om te laten zien hoe het er nou allemaal aan toe gaat bij...

 • Met Ichthus 2019 in!

  Inmiddels leven we alweer een tijdje in 2019, maar dat is geen reden om niet nog even terug te blikken op het begin van dit nieuwe jaar!

  2019 begon bij Ichthus met de jaaropening, die bestond uit een Praise & Prayer, een speech van de praeses en natuurlijk werd er nog getoost op het nieuwe jaar.

  Er was ook een studialezing georganiseerd deze...

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­