Lezing Geloofstwijfel

logo-Twijfelperiode

Woensdagavond 22 januari was Wim Rietkerk aanwezig bij Ichthus om te spreken over het thema ‘Geloofstwijfel’. Het was een leerzame avond waarin we ontdekten dat twijfel niet negatief hoeft te zijn, maar ons de kans kan geven te groeien in het geloof.


Wim Rietkerk heeft verschillende boeken geschreven, onder andere over geloofstwijfel. In het dagelijks leven werkt hij voor Stichting l’Abri, een organisatie waar mensen terechtkunnen met hun basisvragen over het leven en het geloof. l’Abri houdt regelmatig lezingen en filmavonden, en verder biedt zij de mogelijkheid een tijd in een woongroep te leven.

Rietkerk stelde dat twijfel niet altijd negatief hoeft te zijn. Creatieve twijfel, waarbij je je afvraagt of iets betrouwbaar is, kan een instrument zijn om de waarheid te ontdekken. Het kan je uitdagen om vanzelfsprekende dingen opnieuw te bekijken en tot nieuwe inzichten te komen. Existentiële twijfel is van een andere aard. Hieronder vallen vragen rondom het bestaan van God en de waarheid van het geloof. Deze twijfel raakt je hart en kan je uit balans brengen.

citaat1

Hoe kun je met deze existentiële geloofstwijfel omgaan? Rietkerk maakte een onderscheid tussen verschillende soorten twijfel. Je kunt nagaan met welk soort twijfel je te maken hebt: verstandstwijfel, wilstwijfel of gevoelstwijfel. Verstandstwijfel heeft te maken met de voorstelling die je van God hebt: heb je een eenzijdig beeld van God, dan kun je te maken krijgen met twijfel wanneer God niet aan jouw verwachtingen voldoet. Wilstwijfel is twijfel die veroorzaakt wordt doordat je niet de juiste keuzes maakt, en deze keuzes onbesproken laat. Rietkerk citeert Pascal: “zeg niet twijfelaar, zeg liever koppige”. Bij deze vorm van twijfel helpt het niet met allerlei argumenten te komen: er is een verandering nodig in de wil. Gevoelstwijfel heeft te maken met het onvermogen om je vertrouwen op God te stellen. Door persoonlijke ervaringen kun je bang zijn teleurgesteld te worden. Geloof en vertrouwen moeten groeien. Geloof is een vaardigheid: het is geen kwestie van ‘je hebt het of je hebt het niet’, maar je leert het door actief je vertrouwen te stellen op God. Je kunt je geloof onderhouden door goede inhoud tot je te nemen en er samen met anderen tijd in te steken. 

Tijdens het tweede gedeelte van de avond was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de spreker. citaat2 Deze gelegenheid lieten veel hoorders niet aan zich voorbijgaan, en er ontstonden interessante discussies over het onderwerp. Ook tijdens de borrel was er genoeg om over door te praten. De lezing was een goede aansporing om samen op zoek te gaan, en open naar elkaar te zijn over de twijfels waarmee iedereen wel eens te maken heeft.

Van onze correspondent Esther van de Panne

Nieuws

 • Februari: Feest!

  De maand februari stond geheel in het teken van het Lustrum. Er werden dan ook een groot aantal activiteiten georganiseerd door de Lustrumcie zodat er elke week voor iedereen wat te doen was.  In dit artikel dus een kleine greep uit een tal van activiteiten. 

  Na de maand af te hebben getrapt met een ZoKo, was er op dinsdag een jaarlagenavond. Door...

 • Januari: New year, new home!

  Jaja, 2020 begon met een enorme verandering... Namelijk de verhuizing naar de nieuwe huurlocatie Dijckzigt én naar de donderdag. De ingebruikname van Dijckzigt werd uitbundig gevierd met een rode loper, dansjes voor de maaltijd en een fantastisch bestuurscadeau; de tafelvoetbaltafel. Ook werd er tijdens de jaaropening zoals gebruikelijk een P&P gehouden...

 • November: Ichthus gaat verhuizen!

  De vereniging heeft in november niet stilgestaan. Van dankdag tot een Open Mic avond, van een nieuwe locatie tot aan de retraite, er is weer veel gebeurd!  

  Zo begon de maand met een BOCS sing-in in de Jeruzalemkerk op dankdag waarop we met andere christelijke studenten uit Utrecht God hebben mogen loven en prijzen. Na afloop was er een gezellige...

 • Oktober - Ichthus is aan!

  De tijd vliegt. De tweede Ichthusmaand is alweer voorbij. Het was weer een maand waarin er van alles gebeurde. Er werden tranen gelaten op kring tijdens de lifeline-avonden, er werd afgewassen bij studenten die hun ogen niet konden geloven, er werd gelachen en gedanst tijdens het Lustrumfeest. Kortom, er is weer genoeg gebeurd.  

 • September: Een vliegende start!

  Ja, daar staan we dan. Aan het begin van een jaar dat je mee moet maken. Het 12e lustrumjaar waarin het zestigjarig bestaan van onze vereniging uitbundig gevierd zal worden onder het thema ‘Living the dream’. Het jaar is grootst begonnen met tal van activiteiten, waar menig Ichthiaan zich heeft kunnen amuseren.  

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­