Lezing Rechtvaardigheid

logo-Terecht

Afgelopen woensdag, 30 april, startte de nieuwe themaperiode. Deze nieuwe periode gaan we aan de slag rondom het thema ‘Terecht’. Het woord ‘recht’ komt daar duidelijk in naar voren, maar wat is ‘recht’ nu eigenlijk? Hoe kunnen we recht doen aan mensen om ons heen, wanneer zijn we rechtvaardig? Tijdens de lezing van Ramon Schaaf, een joodse christen die in het dagelijks leven werkzaam is als rechter, dachten we na over het thema ‘rechtvaardigheid’.


We ontdekten dat rechtvaardigheid niet een makkelijk te omschrijven begrip is. Rechtvaardig handelen kan in iedere situatie een andere invulling krijgen. Stel dat we honderd euro moeten verdelen over tien mensen: het lijkt dan een rechtvaardige beslissing om iedereen tien euro te geven. Wanneer drie van deze tien mensen echter miljonair zijn en twee mensen van de bijstand moeten leven, kan onze kijk op wat rechtvaardig is behoorlijk veranderen. Ramon Schaaf gaf verschillende voorbeelden uit zijn beroepspraktijk om te illustreren dat hij als rechter vaak voor lastige beslissingen staat. Elke situatie vraagt om een andere aanpak, maar Schaaf stelde dat de Bijbel en de vraag ‘What Would Jesus Do?’ een goede leidraad is in het zoeken naar rechtvaardigheid – een vraag die we onszelf ook steeds mogen stellen in ons dagelijks leven.

Nieuws

 • November: Ichthus gaat verhuizen!

  De vereniging heeft in november niet stilgestaan. Van dankdag tot een Open Mic avond, van een nieuwe locatie tot aan de retraite, er is weer veel gebeurd!  

  Zo begon de maand met een BOCS sing-in in de Jeruzalemkerk op dankdag waarop we met andere christelijke studenten uit Utrecht God hebben mogen loven en prijzen. Na afloop was er een gezellige...

 • Oktober - Ichthus is aan!

  De tijd vliegt. De tweede Ichthusmaand is alweer voorbij. Het was weer een maand waarin er van alles gebeurde. Er werden tranen gelaten op kring tijdens de lifeline-avonden, er werd afgewassen bij studenten die hun ogen niet konden geloven, er werd gelachen en gedanst tijdens het Lustrumfeest. Kortom, er is weer genoeg gebeurd.  

 • September: Een vliegende start!

  Ja, daar staan we dan. Aan het begin van een jaar dat je mee moet maken. Het 12e lustrumjaar waarin het zestigjarig bestaan van onze vereniging uitbundig gevierd zal worden onder het thema ‘Living the dream’. Het jaar is grootst begonnen met tal van activiteiten, waar menig Ichthiaan zich heeft kunnen amuseren.  

 • Verdieping en ontspanning

  In april hebben we ook weer veel gedaan, van gezellige verenigingsavonden tot het opzoeken van verdieping. Tijd om even terug te kijken naar deze maand bij Ichthus!

  Deze maand vonden er onder andere activiteiten plaats die in het teken stonden van het delen van het geloof. Er werd een missieavond gehouden om samen...

 • Een extern gerichte maand

  Naast de wekelijkse maaltijden op woensdagavond en de kringavonden hebben er ook weer veel andere activiteiten bij Ichthus plaatsgevonden. Zo was er een thema-avond over geloofsgroei en werden er studietrajecten gehouden, waarbij er een aantal ichthianen aan andere ichthianen iets over een studiegerelateerd onderwerp vertelden. Wat erg leuk en leerzaam...

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­